Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Gobierno_y_política_de_Rumania Regatas_Lima Rafael_Arnao Los_Maestros_del_fuego_control Qirım_Muhtar_Cumhuriyeti Rally_de_Ourense_de_2013 Los_Guarros Region_del_Sahel Mercês_(Lisboa) Programa_de_correo Medios_de_comunicacion_de_Penalolen Prólogo Raión_de_Bialynichy Luis_Berríos Martinvelle Presa_de_Celemín Lost_Horizon_(película) Lois_Kelso_Hunt Pujmanova Masacre_de_Hebrón_de_1929 Los_Paredones Matando_gueros Matahombres Grand_Colombier Manuel_Núñez_Tovar Raville Premios_César_1995 Gordon_W_Prange Mancieulles Gran_Premio_de_Australia_de_2000 Marsel_Ilhan Mando_de_Wii Margarita_y_los_hombres Premios_Ondas_Mediterráneas Productos_financieros Mahamaya Miguel_Angel_Acosta Queeruption Microsoft_Windows Melanochromis_johannii Middlesex_Guildhall Maude_Lloyd Prefación RR_Lyncis Gong_Kedak Louise_Nöelle_Malclès Meztli_Obscura Lucas_Moripe_Stadium M_A_K_Halliday Provincia_de_Sughd Midwest_Express Premio_del_Salón_de_la_Fama_de_los_Grammy Maks_Frai Marx Procesos_históricos

html map