Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Hit_(programa_de_television) Andhra Avenida_vicuña_mackenna Hipotesis_quimiosmótica_de_Mitchell Arturo_Peniche Aparatos_a_presión Ap_69 Antonio_Pierguidi Antonio_Barceló_y_Pont_de_la_Terra Ascoli_Piceno Helianthemum_guttatum Antoine-Roger_Bolamba Halmyra_stellaris HRF Atletas_Kaunas Harold_Arlen Angeles_Gonzalez-Sinde_Reig Muestra_de_vellosidades_corionicas Momotaro_umi_no_shinpei Herraduras_(desambiguación) Hospital_regional_de_Bombo Ano_1557 Gulbarga Hipotesis_quimiosmótica_de_Mitchell Anos_570 Analisis_técnico_bursátil Andrés_Casañas Gusakovec Har_gau Motor_gráfico Motorola_A853 Icono_JMJ Iconografistas Austria–Hungria Aro_de_sonajas Guillermo_Briseno Howe_Popham Heliodoro_de_Emesa Aranno Milton_Rodríguez Ministro_de_Justicia_de_Francia Atento Hula Morande_con_compania Milorad_Dodik Gurney_Halleck Gyetvai_László Hoffer Guillermo_Gallardo_Tellez Morse_Bluff_(Nebraska) Annay_(Nièvre) Héctor_(navío) Andrew_Sarris Antonio_Ramos_Rincón Arco_mongol

html map