Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Autódromo_de_La_Pampa Articulacion_glenohumeral Motor_Jaguar_XK6 Hovsångare Aonik'enk Horario_de_Verano_en_México Auriac Attagenus_birmanicus Arenita_Mejilla HMS_Canadá Hiriko_CityCar Arquidiócesis_de_Manizales Guacamol Harina Hearts_and_Minds Movimiento_literario Monumento_a_Santiago_Ramón_y_Cajal Angel_(cancion_de_a_ha) Apostasia_nipponica Moqtada_al-Sadr Moralia_in_Job Muca Avión_parásito Guerra_no_convencional Heather_Has_two_Mommies Aurinaciense Ibala Hasel_(Baden) Gruey_lès-Surance Guadiana_(Puerto_Rico) Góticas Avenida_27_de_febrero Asedio_del_Alcazar Guijas_de_burro Haiduque Hielos_perpetuos Huye_el_sol… Miturga_maculata Mortadelo_y_Filemón_-_Maastrich_.._Jesus Montroy_(Valencia) Morfopsicologo Herpysma_longicaulis Apristurus_manis Motor_Ibérica Huitzilopoztli Asse_le-boisne Mordellistena_luzonica Historia_economica_de_México_(1940-2006) Hechos_y_Crónicas_(revista) Antitoxicum_officinale Hertsmere HPLC Antena_3_Noticias Gruffydd_ap_Llywelyn Harper's_Bazaar

html map