Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Apple_III_Plus Aylostera_spegazziniana Ministerio_de_Economia_del_Peru Helosis_mexicana I_Republica_de_España INETER Apoderamiento_ilegitimo Herya Movimento_5_Stelle Mundillo Monosigynes_marci Mototaxismo Halcón_(torpedero) Hanneli_Goslar Heptazina HP_Pavilion_dv4 Historia_de_la_deuda_externa_argentina Armada_Imperial_de_Manchukuo Ida_Holz Anarchist_people_of_color Aspidium_barometz Austropeucedanum_oreopansil Historia_de_Sanlucar_de_Barrameda Antonio_Fernandez_de_Buján Hermano_(película_de_2010) Anti-globalizacion Mitridate,_Rè_di_Ponto Anche_(Vienne) Guerrero_(Aguadilla) Herniaria_corrigioloides Hydrocynus_brevis Argelino_Duran_Quintero Gruoch_de_escocia Hemistoma_flexicolumella Aurifero Ibn_Said_al-Magribí Análisis_Transaccional Huelaga_(Cáceres) Archivio_Storico_Fiat Antonio_Bonfatti Huard Anthobryum Anomianthus_auritus Andelnans Arisaema_pusillum Arturo_Frei_Bolívar Anton_Barrutia Mitch_Porter Holland_Roden Monasterio_de_Sant_Sepulcre_de_Palera Ho_Sung_Pak Moutrot Arum_vulgare Antonio_Fernandez Antasaya

html map