Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Anastasio_Parrodi Aurelia_Vélez_Sársfield Helicam Hippeastrum_roezlii Asfixia Asambleas_republicanas_de_Samoa_Americana_2008 Habranthus_pulcher Helotes_(Texas) Antonio_Juliano Hector_Garza Arturo_Pérez_del_Castillo Hil.lel Avellanosa_de_Rioja Huey_Lewis_&_The_News Monasterio_de_Leire Aylthon_Brandão_Joly Andalucia_occidental Ano_162 Hugo_(programa_de_televisión) Angel_Manuel_Cuellar Historia_de_singapur Herrones Aplicación_identidad Guifré_I_el_Pilos Henry_Joseph_Wood Heller Aschersleben Historia_de_la_electroquimica Mitología_extremeña Antonio_Pereira_(escritor) Helianthemum_croceum HolaLuz.com Hong_Kong_New_World_Tower Huevos_con_beicon Antoni_Costa_Costa Mosaico_helenístico Mugilogobius_chulae Argumosa Harold_Wilson_(atleta) Antoni_Perez_Simó Auditorio_Nacional_de_Musica_de_Madrid Avaricia Atheranthera Apatochernes_chathamensis Halys Arnulfo_González_(futbolista) Héctor_Polania_Sanchez Antonio_Ramón_Villaraigosa Hacedor_de_estrellas Ascoli Motorola_SLVR_L2 Héctor_Bosque_Boix Modulacion_(música) Antonio_Manuel_Viana_Mendonça Idioma_mogholi

html map