Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Pierre_Ibarra Oquendo_(D_41) Op_Kneiff Opuntia_grandis Parque_Jaime_Duque Nintendogs:_Dálmata_y_Compania Neomalthusianistas Piano_electrónico Oncidium_incurvum Nuestra_Senora_de_Arantzazu Parque_provincial_Península_de_Magallanes Petunia_(Happy_Tree_Friends) Noelia_Arias Orden_del_Templo_Solar Natalia_Vía-Dufresne Pastel_de_dulce_de_azúcar OGLE2-TR-L9b Pejegato_de_Saldanha Potentilla_cinerea_var_velutina Playlist:_The_Very_Best_of_Korn Oración_religiosa Norwich_(condado_de_Windsor,_Vermont) Popeyes_Louisiana_Kitchen Plymouth Poema_de_pentaur Osvaldo_Cesar_Ardiles Oficina_de_Aduanas_y_Proteccion_Fronteriza_de_EE.UU. P_A_S Pflugerville_Independent_School_District Personally_Identifiable_Information Platypria_centetes Partido_Revolucionario_de_la_Unificacion_Nacional Neutrino_muónico Nuevo_Catálogo_General Museo_de_la_Naturaleza_y_Jardin_Botanico_de_Agder Pentatlon_moderno_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Melbourne_1956 Oxychilus_lineolatus Neuf_Brisach Paradinha_(Moimenta_da_Beira) Philippe_Muller Organizacion_territorial_de_Uzbekistan Nicolás_Maria_Garelli Parque_Natural_de_la_Cumbre_Circo_y_Lagunas_de_Penalara Parque_natural_Ses_Salines Parana_(Entre_Rios) Pedro_Bádenas_de_la_Pena Níquel_Laton Pinell_de_Solsonès_(Lérida) Oscar_Gomez_(futbolista) Néstor_Calderon Perezia_magellanica Phleum_gerardii Palacio_Astoreca_(Iquique) Penicillium_notatum Penhook_(Virginia)

html map