Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Galeus_longirostris Geografía_de_Soria Futbol_de_Mesa Give_Me_Love_(Give_Me_Peace_On_Earth) Félix_Huarte_Goñi Universidad_de_Texas_Austin Trichocoryne_connata Religion_en_Melena_del_Sur Gastronomía_regional_de_Salta Georgia_(desambiguación) Municipio_de_Russell_(condado_de_Geauga,_Ohio) Untitled_E_P. Galería_porticada Municipio_de_Georges_(condado_de_Fayette,_Pensilvania) Indice_biológico_global_normalizado Underground_(álbum_de_Sagi) Funny_River_(Alaska) Rubén_Olivares Rodrigo_Alonso_Pimentel_y_Téllez_de_Meneses Rod_Land Uroobovella_alpina Municipio_de_Mariposa_(condado_de_Jasper,_Iowa) Rivedoux_Plage Ultima_III:_Exodus Muro_fronterizo_EE.UU._México Glaux_generalis Félia_Litvinne Upemba_(cultura) Municipio_de_Eden_(condado_de_Fayette,_Iowa) Fred_Grandy Fundacion_para_el_fomento_de_la_Donación_Altruista_de_Organos_para_Trasplantes,_Tejidos,_Sangre,_Plasma_y_Medula_Ósea,_Educación_para_la_Salud_y_Cooperación_Internacional Un_tren_para_Durango Reina-faraon Ría_del_Ibaizabal Río_de_La_Laja Félix_Sesumaga Uaupesia_buckleyi Romería_de_Ntra._Sra._la_Virgen_de_Belen GU5.3 Municipio_de_Sun_City_(condado_de_Barber,_Kansas) Municipio_de_Amor_(Dakota_del_Norte) Universidad_Nacional_de_Córdoba Trompeta_marina U_571_(1941) Rodion_Konstantínovich_Shchedrín S_O.B. Glaciar_de_valle Glendale,_California Ruben_Caba Municipio_de_Greenbush_(condado_de_Clinton,_Míchigan) Municipio_de_Grove_(condado_de_Worth,_Iowa) UD_Las_Palmas Gluviopsis_caporiaccoi Río_Pärnu Ghilman

html map