Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Dos Disgaea:_Afternoon_of_Darkness Distrito_del_Monte_Simeón Corn_Islands D-Mente_(álbum) Dissé_sous-le-Lude Dragon_Ball_Z_Super_Butoden Copa_de_Francia_2008/09 DeKalb_Schools Alvesia Danza_de_ibio Copa_Borrego Alfarnate_(Malaga) Damián_Yáñez_Neira Ecologistas_en_Accion Alto_Douro_Vinhateiro David_Batista Disposicion_de_teclado Alfabetización_digital Dragon_Lee Conventus_Asturum César_Lopez_Llera Diócesis_de_Dumio Delincuencia Cultura_Clasica Allium_microcephalum Código_Técnico_de_la_Edificación_(Espana) Crézancy-en-Sancerre Cyrtanthus_parviflorus Down_by_Law_(película) Copa_Premier_2009 Cremastra_appendiculata Deschampsia_thuillieri Alejandría_de_Tróade Daytona_500 Almendro_agrio Distrito_Especial_de_Bogotá Cynosurus_indicus Crataegus_danielsii Creep_(canción_de_Stone_Temple_Pilots) De_kerckhove Distrito_de_wanchaq Dangcagán Demetrio_Urruchua Cowon DINT_Doblajes_Internacionales Diego_Coello_de_Portugal_y_Quesada Division_(album) Copa_del_Rey_de_Rugby_2012 Dio-et-Valquières Difrasismo Cuneges Amphilius_opisthophthalmus Datación_Potasio-Argón Eco

html map