Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Condado_(Santurce) Clifton_(Arizona) Wilson_Morante Yuto Viva_piñata Víctor_Silva Cologne_(Francia) Club_Lleida_Esportiu Combustión_en_lecho_fluido Comentarios_reales Wahlenbergia_guthriei Compostela_(Nayarit) Zeljko_Adzic Winaiwa ChinaSat_2 Venice_(Florida) Condado_de_Fulton Comisión_Shvernik Adoración_de_la_Santisima_Trinidad Zannanza Valsaín_(desambiguación) Club_Deportivo_Español_(Argentina) Comunicador_portátil William_Patrick_Clark Chauvirey_le_Vieil Abigail_Smith_Adams Villazon_(municipio) Whoopi_Goldberg Clásico_Cruceño Vladimír_Meciar Colegio_Mayor_San_Gregorio Cinturones_de_Van_Allen Condat_sur-Ganaveix Vila-sana_(Lerida) Vertele Vieille_Brioude Xenophrys_medogensis Condado_de_Cardona_(1722) Complejo_de_reconocimiento_de_origen Volcan_Ollagüe Club_Atlético_San_Carlos Vikos–Aoös_National_Park Verl. Vive_Latino_1998 Zephyranthinea Cirenaica_(provincia_romana) Walk_away_(cancion_de_Kelly_Clarkson) X_Crimocharis Alberto_Muñoz_Vernaza Chthonius_halberti Alboraya Charles_R_Bowers Adrián_Bastía Aeropuerto_de_La_Orchila Compañía_Hispano-Marroquí_de_Transportes

html map