Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Asociación_Americana_para_el_Avance_de_la_Ciencia Hyōgo_Kenritsu_Flower_Center Mongolia_en_el_Festival_de_la_Canción_de_la_UAR Angiotomografia Hospital_Rotunda Monseñor_Van_Thuan Atletion Guinochet Autopistas_de_Chile Haikai-no-Renga Andre_Trocme IA Gustav_Robert_Kirchhoff Gráfico_de_Levey-Jennings Atlantikwall Andrés_Guevara Moraleja_de_matacabras Guerra_de_los_Mascates Hollis_(Alaska) Anourosorex_yamashinai Avro_504 Montacargas MsBio. Anthony_Vanden_Borre Aptitud_(biologia) Mitigacion_del_cambio_climatico Apistogramma_commbrae Arachnura_melanura André_Segatti Monts-en-Bessin Apeadero_(Puerto_Rico) Harder,_better,_faster,_stronger Homínidos Anfibios Arbóliz Archipiélago_de_Bisayas Héctor_Manzano Huajicori Arroyo_Pablo_Páez Harry_Potter_(juego_de_mesa) Anchicayá Gumy Antes_(pueblo) Ano_1736 Gyrostemon Hildebran Monsanto_(Idanha-a-Nova) Grupos_étnicos_de_Oaxaca Historia_militar_de_Japón Herejía_de_Horus_(novelas) Antiguo_Proximo_Oriente Guégnéka Habsburg_(Argovia) Anos_700_a.C. Aqua_America

html map