Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Santa_Comba_(Vila_Nova_de_Foz_Coa) Salamandra_moteada Toscal_Club_de_Fútbol Sparviero_(portaaviones) Specklinia_hygrophila Tratado_sobre_el_acuerdo_final_con_respecto_a_Alemania Torrecilla_en_cameros San_Jose_del_Alto Servicio_Sismológico_Nacional_(México) Tablero_de_ajedrez Telegrafia_sin_hilos Simplesse Sopurando Segundo_Premio_de_Viena Stuani Teoría_del_campo_unificado Samuel_Frederick_Gray Tradición_de_los_Mostos_en_Sanúcar_de_Barrameda Torre_de_enmedio Sistemas_auto-adaptativos Stalin Social_Networks Sel_de_la_Peña San_Román_(Pilona) Tayá Saint_Germain_les_Belles San_José_(Honduras) See_Saw Salvia_bastarda Sepulcro_del_infante_Felipe_de_Castilla Territorio_de_arizona Secundino_Zuazo Sierras_Pampeanas Tenamfetamina Teoría_de_la_endosimbiosis Tlaxcala_(municipio) Temporada_2008_de_Moto_GP Teesdalia_iberis Saint-Julien Salon_del_Motor_de_Paris Sikorsky_S-64 Teniente_Coronel Solpuga_brunnipes Tipster Saint-André-de-Bueges Saint_Yvi TV_Española San_Geronimo Saint_Aubin_des-Bois Superveniencia Stephanos_Christopoulos Stávropolskaya Salobral_del_Zambeze The_Last_Time_I_Saw_Paris Teatro_Kursaal_(San_Sebastián)

html map