Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Dragon_(zodiaco) Diócesis_católicas_del_siglo_I Dinamena DOP Duddell_Street Daraaoun_-_Harissa Distrito_de_zhemgang Duque_de_Tetuán Dosímetro_acústico DAFIF Alicia_Aymont Direccion_de_cine Cristobal_Colon_(F_105) Cultura_de_Mesopotamia David_B_Wake Dónal_Óg_Cusack Domingo_de_Resurección Crataegus_laciniata Dean_Acheson Dicladispa_gracilicornis Alopecurus_antarcticus Cristobal_Maria_Hicken Daejeon_World_Cup_Stadium Economía_de_Kazajstán Daimôn Cornelius_Johannes_Sanders Cuenta_conmigo,_te_quiero_a_morir Diana_está_comunicando Aleksandr_Ankvab Algoritmo_de_Viterbi Deimos_(astronomía) Dro-Soft Double_Sin_and_Other_Stories Cosmos:_Una_odisea_de_tiempo_y_espacio Cuadrante_Alfa Distrito_de_Mogilno Distrito_de_Pachacamac Amparo_Dávila Diego_de_Mesa Dia_de_la_Danza_de_Aldán Deríctidos Dissidia Cugy EINECS American_Water Dun_Aonghasa Downshifting Edicto_de_Milán Copa_Panamericana_2007 Cynodontidae Diaspora_judía Crema_de_fríjoles Discrimen American_Translators_Association Costumbres_del_antiguo_Egipto

html map