Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Parque_nacional_de_Tongariro Política_de_seguridad_democratica Norsk_Melodi_Grand_Prix Periodo_posclásico_mesoamericano Pavel_Ponomaryov OpenEEG Nestle_Perú Museo_del_transvaal Noel_Simsolo Notre-Dame-de-la-Rouvière Oxotremorina Oncocephala_perrieri Pedro_E_Zadunaisky Norberto_Quirno_Costa Omega-3 Pokémon_Box:_Rubí_y_Zafiro Patrick_Peyton Phyllastrephus_lorenzi North_Queensland_Fury_C_F. Niceto_de_Zamacois Paginación_de_Stephanus Peña_del_Moro_(Cataluña) Plymouth_(condado_de_Juneau,_Wisconsin) Plomieniec Picea_hudsonia Pena_Bolística_Hermanos_Borbolla_Villa_de_Noja Pindal_(cantón) Oxido_nítrico_sintasa Popular_Science Partituras Pinus_larix Parque_Nacional_Islas_Piper Parque_nacional_del_Pico_da_Neblina Nananthea_tassiliensis Onicé Ocean_Drive Otxarkoaga_Txurdínaga Pajaro_de_miel_dorado Oenocarpus_bataua_var._bataua Pastete Pentatlón_moderno_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Melbourne_1956 Persian Museo_de_la_Real_Fuerza_Aerea_de_Cosford Ouagadugu Poscomunion Onomastica_Japonesa Orellana_de_la_sierra Patillas Nicola_Matteucci Particiones Piero_de_Benedictis Patricia_Vaca_Narvaja Orquesta_Sinfónica_"Daniel_Ayala" Perignat_les_Sarliève Parque_Nacional_Phong_Nha-Ke_Bang

html map