Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Selenosis ShinMaywa Tivenys_(Tarragona) Suspicion_(cancion_de_R_E_M.) The_Birthday_Massacre Sclateria_naevia Submarinos_Clase_B_(1922) Separatismo_lingüístico San_Fernando_(La_Unión) Terrabas Tommy_Burleson Tlachicotón Spirit_(Jailbreak) Svartalfar Torres_de_Ruiz_Huidobro Saint-Pierre-Bois Templo_Historico_de_Cúcuta Saint_Geoirs Sir_Grodus San_Antonio_(Intibuca) Seat131 Suin Tiburón_Nocturno Tadashi_Agi They_Die Torre_Azerbaiyán Teoría_euantica Superliga_de_basquetbol_de_Rusia Tornado_de_fuego Teodosio_de_Kiev Santa_Catarina,_Nuevo_Leon Scomberoides_commersonnianus San_Juan_Bautista_en_meditación Saint_Leger_du_Gennetey Thelycrania_californica Too_Old_to_Rock_and_Roll:_Too_Young_to_Die! Selección_de_fútbol_de_Paraguay Sistema_Armonizado_de_Descripción_y_Codificación_de_Mercancias Sebastián_Iradier Silvia_Nott_Sæmundsdóttir Schinus_brasiliensis Santa_Maria_de_Gracia Semondans Temporada_1958-59_de_los_Cincinnati_Royals Terres_del_Ebre Segunda_Divisão Tercera_Division_de_Espana_2009/10_(Grupo_XIII) Spodoptera_exigua Senoncourt Saumane_de-Vaucluse Synchiropus_morrisoni Stamsnijder Teyssieres Souessa Scabiosa_ambigua

html map