Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Estación_Carlos_Lemeé Fadista Estacion_de_Marcheprime FPLP-Operaciones_Externas Escudo_de_Azerbaiyan Ficus_ibapophy Federico_Elguera_Seminario Escatocolo Emperatriz_de_Japón Escuela_Universitaria_de_Ingenieria_Tecnica_Industrial_(UPM) Floridatown Enrique_Garcia-Ramal_Cerralbo Felipe_Hernández_Martinez Felipe_de_Orleans El_Chocón_(Neuquen) Fomento_Economico_Mexicano,_SAB_de_CV Empuries Flechas_plateadas Floatzel Esquerra_Republicana_del_Pais_Valencia_(historico) Filolao_de_Crotona Filosofía_zoologica Estación_de_Játiva Florean_Fortescue_(Harry_Potter) Elecciones_Autonómicas_Vascas_de_2009 Francois_Francoeur Eugène_Canseliet Eyvind_Kelda Ernestina_H._de_Noble Fiedlerita Forum_Monterrey_2007 Fez-Bulmán Estefania_Alfonso_"la_Desdichada" Escuela_Politecnica_del_Ejercito Estadio_Juana_"La_Avanzadora"_Ramírez Frances_Bilas_Spence Emperador_Xuanzong_II Entre_Ríos_(banda) Epístola_a_los_Filipenses Estación_Los_Incas_(Metro_de_Buenos_Aires) Facoemulsificación Embajadores_de_España_en_Argelia Fedora_(distribución_GNU/Linux) Estación_Ducós Editorial_Atalanta Festival_de_Eurovisión_de_Jóvenes_Bailarines_1991 Escudo_de_Montreal En_60_minutos Facultad_de_Letras_y_Ciencias_Humanas_(UNMSM) Enlaces_σ FK_Karabakh_Agdam Estrategias_de_diseño_para_edificios_de_baja_energía El_rey_león_II:_El_reino_de_Simba Elipsis_(linguística) Estacion_de_Champ_de_Mars-Tour_Eiffel/Bir_Hakeim

html map