Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Cacheta Camara_reflex_de_lente_unica Bipinnada Basílica_de_San_Apolinar_el_Nuevo Cerveceria_Cuauhtémoc_Moctezuma Celone Calle_190_(Linea_de_la_8va_Avenida) Castellanos_de_Zapardiel Batalla_de_lilibea Calaveras_de_Abajo Carrera_de_estrellas Chaouis Caparazon_(tortuga) Caritas_Antillas Best_of_Cream Batalla_de_Yamasaki Camara_réflex Casa_Gilardi Cavia_intermedia Calendario_Cosmico Blood:_The_Last_Vampire_(pelicula_de_2009) Berlín_Este Bloque_de_codigo Biblioteca_clásica_gredos Brutalista Campeonato_Mundial_de_Halterofilia_de_1910 Borís_Safónov Cecilia_Reyes Carlos_trejo_lerdo_de_tejada Catedral_de_san_patricio_de_karachi Bandera_de_Svalbard Björk_Gudmundsdottir_&_Trió_Guðmundar_Ingólfssonar Buphthalmum_oleraceum Bovesia Buriki_One Bromus_scaberrimus Bissektipelta Balián_de_ibelín,_senor_de_arsuf Bhagavata_purāna Béthencourt-sur-Mer Campeonato_Mundial_de_Lucha_de_2010 Banda_de_lucero Bánh_bò_nướng Blood:_The_Last_Vampire_(desambiguación) Cassidispa_maderi Carlos_Torres_Torres-Lara CF_América Bridgewater_(Nuevo_Hampshire) Calle_Van_Dorn_(Metro_de_Washington) Boynton_(Oklahoma) Año_1692 Centro_Europeo_del_Consumidor Canal_de_Jonction Bobastro Bell_lloc_d'Urgell_(Lérida)

html map