Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Arrobá_(película) Autobuses_de_Oriente Hellcat_Records Humanes Autódromo_de_México Arnold_Bax Auraleon Honradez Athletic_Club_Barnechea Mohammed_Merah Annonaria Horus_Escorpión_II Moema_nudifrontata Montepio_Cinematografico_Espanol Himno_de_la_Patrulla_Águila Anodonthyla_emilei Auguste_Andre_Lançon Asesinato_masivo Anton_Patiño_Perez Montiel Mohamed_Sadeq_al_Sadr Andre-Gustave_Citroen Autumn_(banda) Haydee_Santamaria_Cuadrado Miyoko_Asō Halldor_Guðjónsson Andrés_de_Prado Avencymon_ruficephalus Hedychium_sulphureum Halloy_(Paso_de_Calais) Asthenes_maculicauda Autovía_de_circunvalacion_de_Elche Mohlenbr. Modo_transversal_electromagnético Hambrunas Arvegil Anthurium_egregium Modelo_estandar_de_fisica_de_particulas Morenilla_(Guadalajara) Himeji_(Hyogo) Aubérive Andre_Vingt_Trois Antonio_Pérez_Sánchez Arpía_papúa Hyperolius_thomensis Audre_Geraldine_Lorde Haliclona_caerulea Hagerstown_(Maryland) Andrew_J._Applegate Arjipo-Osipovka Guendulain Hotel_Puente_Romano Guerra_Civil_Inglesa Ayuda_tecnica Angel_Parra_chante_Pablo_Neruda

html map