Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Saint-Sauveur-la-Sagne Strom_Thurmond Saint_Cirgues_sur-Couze Saturagon Spring_Valley_Lake_(California) The_Beauty_Process:_Triple_Platinum Salto_de_Almoguera Tongu-Odd Salto_de_Poveda Saulxures_lès_Bulgneville Segunda_División_de_España_1947/48 Theophilus_Curtis_Ratliff Saint_Meslin_du_Bosc Torneo_de_Apertura Tamin Saint-Laurent-des-Bois_(Loir_y_Cher) Sindrome_de_Fabry Sultanato_de_Mataram Son_Serra_La_Vileta Tomas_II_Conde_de_Piamonte Scirtes_macroconcolor Saint-Michel-de-Lanès Serafín_y_Joaquín_Álvarez_Quintero Seleccion_de_básquetbol_de_Canadá Tratado_de_Manila_(1946) Television_Digital_Terrestre_en_Ecuador Sociedad_Hispano-Marroquí_de_Transportes Terminalia_rubrigemmis Transliteracion_en_caracteres_chinos Tomás_Barthel Sheila_Gish Saint-Bauzile_(Ardeche) Sonnenberg_Gardens Simi_Valley_California Scheelea_osmantha Saint-Pierre-à-Arnes Savoia Senales_de_voz Torreon,_Coahuila Selwyn_College_Cambridge Soto_de_Luiña Scarus_koputea Sanguisorba_alveolosa Still_Loving_You_(álbum) Santa_Colomba_de_Curueño_(Leon) The_R_E_D._Album Sudamericidae Stipe_Pletikosa Sirmuellera_coccinea Salomon_Zambrano_Rodríguez Solifugae TO-9020 San_Buenaventura_(Ventura)_California Tettigoniidae Toni_Espinosa

html map