Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Tocino_(cerdo) Soulsville Sør-Trøndelag Sierra_manual Silicon_on_insulator Sant'Angelo_a_Fasanella Sinfonia_n._72_(Haydn) Tenebroides_occidentalis Salicornia_strobilacea Serni Saint_Jean_de_Marsacq Thomas_A_Edison Síndrome_de_Angelman Te_amo_brother Sujói_Su-31 Saint-Tricat The_Night_Is_Yours,_The_Night_Is_Mine Saint_André-de-Roquepertuis Suniops_cupreus Srah_Srang Sudariophora Tiruna San_Cecilio Sailor_Moon_(personaje) Saint_Hilaire_en_Woëvre Sierra_de_Toloño Seniga Securidaca_(Fabaceae) Tercer_Circuito_de_Cortes_de_Apelaciones_de_Estados_Unidos Teatro_de_la_Ópera_de_Roma Teucrium_alpinum Talamasca Scinax_crospedospilus Siyanda_Xulu Saint_Yvi Suroeste_de_estados_unidos Sulzthal Sofía_Maccari Show_&_A_G Takaeang The_Beatles_Past_Masters_Volume_1 Sinfonía_n_º_9_(Dvorák) Sridhara_Gosvāmī Slappy San_Rafael_(ciudad_México) San_Pedro_de_Macorís Solucion_patron Totalismo Santa_eufemia_del_barco Salvame_(programa_de_television) Sonic_(álbum) Teologia_apofatica Trapivka Super_Bowl_XIII Tepeyolohtli

html map