Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Bilho Carlos_R._Cabrera Barrio_Aniversario_Uno_(Cucuta) Bourg_Archambault Calcitrapoides_sphaerocephala Cantón_de_Sournia Campo_de_concentración_de_Gross-Rosen Campeonato_Sudamericano_de_Baloncesto_de_2001 Campo_de_Víboras Biblioteca_Pública_Bangor Cacharrero Biblioteca_del_Instituto_Nacional_"Don_Juan_Nepomuseno_Espejo" Capítulos_de_Cinco_hermanos Bergheim Baltasar_de_Zuniga_y_Guzmán,_marques_de_Valero Campanula_cinerea Cantar_de_las_Huestes_de_Igor Ben_10:_Invasión_Alienigena Cantón_de_Pamiers_Est Butheoloides Casa_Arabe_e_Instituto_Internacional_de_Estudios_Arabes_y_del_Mundo_Musulmán Benigno_Blanco Cantón_de_Romorantin_Lanthenay_Nord Barry_levinson Centro_de_Investigacion_Principe_Felipe_(CIPF) Casa_de_Esterházy Batalla_del_río_Bagradas_(49_a._C.) BPitch_Control Batalla_de_Martorell_(1641) Boophis_marojezensis Basílica_menor_de_nuestra_senora_de_la_caridad_(sanlúcar_de_barrameda) Bulgaria_durante_el_periodo_de_entreguerras Bat Beyeria Catolicismo_Romano_en_Africa Capítulos_de_Transformers_Animated Chances_Are Cabrita Boleslao_II_el_Temerario Campeonato_mundial_de_baloncesto_de_1982 Castelnau-de-Levis Cementerio_de_los_Mártires_de_Faluya Ceramica_de_Sargadelos Calcedonia_(desambiguacion) Batalla_de_carras BAC_Lightning Batalla_del_Cabo_de_Santa_Maria Catalán_(desambiguación) Berliner_Philharmonie Cause-de-Clerans Boehmeria_frutescens_var._viridula Ballet_Don_Quijote Barry_Boehm Balleteatro_nacional_de_puerto_rico Bañados_del_Izozog

html map