Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Henry_Scheffer Ano_971 Hueso Asteroids_Galaxy_Tour Halimium_halimifolium_var._crispatum Anos_800 Appendicularia_(genero) Auvernier Atletico_Pulpileño Ayanda_Mabulu Apteria_lilacina Atriplex_vulvularia Herman_Montague_Rucker_Rupp Montuenga_de_soria Historia_del_Canal_de_Isabel_Segunda HMS_Danae Andrei_Nikolayevich_Tijonov Atropaceae György_Szegedy_von_Lukács Antonio_Sánchez_Tórtoles Hay_una_carta_para_ti Gyory_ETO_FC Annales._Economies_societes_civilisations HIFAR Andoni_Aiarza_Zallo Ast_wikipedia_org Ano_665 André_Dieudonné_Kolingba Aseraggodes_macleayanus Auburn_(Virginia_Occidental) Hypericum_androsaemum Misión_de_Supervisión_de_Naciones_Unidas_en_Siria Himno_de_Cucuta Artículo_en_griego Aquilino_Gomez_Acedo Huracán_Alberto_(2000) Hecatombeón Haplogrupo_J_(ADNmt) Hansenius_kilimanjaricus Molieres_sur-Ceze Montmorillon Ashdod Arquidiócesis_de_Toledo Hannibal_Lecktor Arlequín_(desambiguación) Molino_de_Basinagre Hesperochernes_inusitatus Guerra_de_Sucesión_bávara Arquitectura_colonial_de_estados_unidos Homat_el_Diyar Apunt Austria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atlanta_1996 Hypostomus_tapijara Gudjohnsen Miss_Grand_Internacional

html map