Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Hesdigneul_lès-Boulogne Antonio_Sanchez_Barbudo Arquitectura_de_la_India Hanna_Barbera_Productions_Inc. Atiaes Anomalia_verdadera Antón_Abad Arvn Idioma_gaélico_escocés Hermandad_del_Monte_Calvario_(Málaga) Hernac Andrés_Toro Asamblea_de_Murcia Guantes_de_goma Idiazabal_(Gipuzkoa) Here Hemiedria Historia_de_los_sistemas_operativos Asplenium_majoricum Idioma_wala Anthemis_fallax IBM_Building Angel_Gallardo_(Subte_de_Buenos_Aires) Hierba_de_la_vibora Grisgris Hatikvah Hemicloea Idioma_Español_en_el_Perú Aunou_le-Faucon Atuátuca Hospital_General_de_Agudos_José_María_Ramos_Mejía Mose_ben_Sem_Tob Holandés Montes_Tatra Göztepe_SK GroenLinks Anarcoindependentismo Ariño_(Teruel) Asalto_frances_a_alejandria_(1798) Avesnes_les-bapaume Avenida_general_san_martín_(vicente_lopez) Mitología_haitiana Hipótesis_del_simio_acuatico Anne-Marie_Cadieux Molezon Arquitectónica Arteria_del_nervio_ciatico Guillermo_Orbaugh Molly_Moon_Viaja_a_través_del_Tiempo Héctor_Gay Angelica_Claro_Canteros_(Coral_Aguirre) I_Wanna_Hold_You Astragalus_hypoglottis_var._robustus Monasterio_de_la_Ascension_de_Nuestro_Senor_(Lerma) Area_de_conservación_nacional_Canyon_Red_Rock

html map