Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ruta_2_(Bolivia) Retiarius Municipio_de_Meshoppen_(condado_de_Wyoming,_Pensilvania) Río_Clarée Fórmula_desarrollada Universidad_de_Niza_Sofía_Antípolis Reino_de_Jaén_(Corona_de_Castilla) Uele Rhythim_is_Rhythim Gibraleon Gerson_Bleichröder Ripias Release_the_Stars Frente_Popular_por_la_Democracia_y_la_Justicia Trolebuses_de_Cordoba Municipio_de_Watson_(condado_de_Effingham,_Illinois) Undeniable_(album_de_Raven_Symone) Robert_Williams_(víctima_robotica) Rhagodes_metatarsalis Insectos_prehistóricos Gleducar Rey_de_Belgica Rumex_aquaticus_subsp_euaquaticus Rick's_Cafe Rhodocactus_corrugatus Reno_Bighorns Utopias-Nuestra_Bandera Richard_Ames Renovación_Carismática_Católica Richard_Coeur-de-lion Rijksuniversiteit_Groningen Río_Isuela_(Huesca) Roberto_Sacasa Río_Caradra Rubedo Glenfield_(Pensilvania) Udachny Rubén_Rodríguez_Lopez Río_Piojeras VDPAU Garcia_Guerra Genero_(Sociología) Garth_Ennis Gaston_Caprari Sabana_del_Gran_Escarpe_de_Angola Municipio_Páez_(Apure,_Venezuela) Fredrik_Kempe Unai_Vergara_Diez-Caballero Ruy_Diaz_de_Vivar G_P_de_la_Villa_de_Rennes Ridgefield_Park Georg_Kaiser Genoma_de_la_LLC Represa_de_Salvajina Iglesia_de_Santa_Clara_(Merida)

html map