Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

San_Julian_de_Bastavales Table_Tennis Tetratoma_ainu Tim_Rooney Torre_de_Villa_(Riano) The_Arbiter Shaykh_ul_Islam_Dr_Muhammad_Tahir_ul-Qadri Sabinaria Toutenant Sacerdotes_de_la_Misericordia Tecnología_medica Sancti-Spiritus_(España) Sujoi_SU_5 Tercer_Gobierno_Reformista_de_la_Segunda_República_Española Sm_29 Teledeportes Tacuarita_Brandaza Santa_Eulalia_de_Barcelona Saint_Hilaire_de-la-Noaille Santa_Angela_de_la_Cruz T.Simon Savigny_lès-Beaune Sinfonía_n_º_74_(Haydn) Senorita_Jacinta_Pichimahuida Semillas_de_la_virgen Schnauzer_estándar São_Manços_(Evora) Tormenta_tropical_Amelia_(1978) TED Sakura_(Tochigi) Skufia Termas_de_aguas_calientes Telmex/Claro_TV Sede_pontificia_de_Aviñón Ta_te-ti Tanis_Semielfo Saint_Julien_les_Gorze Saint-Jean-d'Étreux Tanngrisnir_y_Tanngnjóstr Saint-Lezin Saint-Martin-d'Ollieres Sindrome_de_Kawasaki Santa_Rosa_-_Toay Sustitucion_nucleófila_bimolecular Santurce_San_Juan_Puerto_Rico Sutta_Pitaka Señorío_de_Palos Thermus_aquaticus Termometro_de_bulbo_humedo Simon_Kezai Safa_Beirut Sistema_de_Clasificación_Anatómica,_Terapeutica,_Quimica Supercopa_armenia Sir_Kahedin Temporada

html map