Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

MOJOFLY Memorial_de_la_Paz_de_Hiroshima_(Cúpula_de_Genbaku) Marie_Hortense_Fiquet Reformados Prodr._Monogr._Lobel. Goldmanella Raxoi Marinera_(danza) Mielero_gracil Granada-Venegas Regitana Maris_Strombergs Quimiotaxonomía Region_Autonoma_Atlantico_Norte Psarosoupa Metaprogramacion Gothic_Revival Masami_Ihara Masacre_de_Homs_y_Hama_de_2012 Machine_(EP) Prima_de_riesgo Liédson_da_Silva_Muniz Punta_Tirada Proselia Mangatirem Manuel_Macías_y_Casado Marie-Josée_Pérec Maria_Teresa_de_Borbon_Conde Mallomys_aroaensis Malalai_Joya Provincia_del_chaco Pycnosiphorus_arriguttii Luis_Gomez_Carreño Lázaro_Cárdenas Léninski_(Novokubansk,_Krasnodar) Raión_de_Rozhyshche Línea_86 Mayor_Progresion Premio_Enrico_Fermi Luisa_de_Hesse-Darmstadt_(1761–1829) Merceologia Granges-le-Bourg Microlepidotus Proyecto_de_Inversion Mariano_Viscasillas_y_Urriza Programación_dirigida_por_datos Primer_libro_de_nefi Marron Mabank_(Texas) Lychnitis_boerhavii Gouy_en-Ternois Raoul_Cedras Malato_sódico Queso_de_gamonedo Green_Bay

html map