Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Lira,_lira,_corazones_en_ira Juan_Aguilera_Nunez Kuangchou Ion_By_Ryu Litv Lionel_Shriver Lewisia_rediviva Langostino Life_Is_A_Dance_Floor Lethrus_ciskungesicus Johann_Wolfgang_von_Goethe Isla_Candlemas Liga_LEB_2006/07 José_Manuel_Saldaña Laspaúles_(Huesca) Kyoju_Dairi Lake_Forest_(Illinois) La_Arboleja Jose_Cazares Julio_Lucena Jardin_Botanico_de_Vasteras José_Luis_Rodriguez_"El_Puma" Johnny_García John_Young KV_Anh._C11.03 Latin_moderno LaSalle_(linea_Azul) Knox_(Indiana) Las_Montanas_(Narcea) L-dopa Liga_Metropolitana Lagraulet_du_Gers Isaac_Disraeli Kara_hardash Las_fieras_de_Tarzan Is_This_Love? Junta_Preautonómica_de_Andalucía La_Roquille Lealtad_(1861) Juan_Bautista_Martínez_del_Mazo Khazad-dûm Isola_Sant'Antonio Julian_Rodríguez_Blanco Julio_de_Aquiles Judy_Norton_Taylor Jorge_Ginzburg J_ok'el Jirón_Ocona Lightspeed Juan_Beaufort,_I_conde_de_Somerset La_redada Italo_Severino_Di_Stefano Laudio Instituto_Ayrton_Senna José_Enrique_Teodoro_Rauch

html map