Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Carriage_Club_(Colorado) Bixby_(Oklahoma) Buddleja_davidii Bauhinia_goldmanii C-260 Bradford_Woods_(Pensilvania) Carl_Epling Casa_de_iberoamérica Bolli_Þorleiksson Cantidad_de_budistas_en_el_mundo Banda_Calypso Centre_Catala_de_Santiago_de_Chile Ceratocampinae Bf_108_Taifun Cesta Carrícola_(Valencia) Azy_le-vif Bresciano Birzebbuġa Basilica_de_nuestra_senora_de_itati Cardamine_buchtormensis Callisina_rufa Castellon_de_Farfana Cantón_Quinindé Calendario_republicano_frances Campeonato_Mundial_de_Biatlon_de_2002 Box_Sets BD-05_1329 Cerro_Pietrobelli Central_hidroeléctrica_Simón_Bolívar Bartolome_Godo Carlos_Cáceda_Ollaguez Berberis_tricuspidata Cambio_de_ancho Cerocahui Carlos_D._Mesa B.H._Liddell_Hart Capa_de_Tuna Calle_103/Kenneth_Hahn_(Metro_de_Los_Ángeles) Bos_primigenius_primigenius Boton_(vestimenta) Campo_de_concentración_de_Sajmiste Bit_adini Boa_Vista_do_Incra Cephaloleia_stenosoma Bibliotecológico Bassing Ceratispa_brandti Capítulos_de_Legend_of_the_Seeker Bulbophyllum_lepidum_var._insigne Banos_de_ebro Bucy_le_Long Ballet_clásico Centro_de_la_galaxia Batalla_de_Lechaion

html map