Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Nicanores_de_boñar Oreland Nevera Palpigrados Nitrosomonadales Periodicos_espanoles Musica_ecuatoguineana Pellonyssus Pila Período_de_los_Duques Paspalidium Orthoderina_straminea PES P._pardus_nanopardus Phaius_ramosii Plaza_de_Santa_Maria_de_Soledad_Torres_Acosta Norfolk_Coast Nucleo_del_rafe Naturalientausch Nicolás_Perrenot,_senor_de_Granvela Nunca_Jamas Pinky_and_the_Brain Parque_Nacional_de_Gyeongju Pantano_de_Escales Northampton_(desambiguacion) Organizacion_Musulmana_Yugoslava Palaina_ovatula North_Queensland_Fury_FC P_A_C. Orden_de_Clérigos_Regulares_Pobres Pascual,_criado_leal Partido_judicial_de_Vich Pete_Pumps Phillipsburg Nicolas_Bourbaki Porco_(Bolivia) Paranapiacaba_costalimai Niká Pedro_Maria_Ureña_(Táchira) Orlando_Cantuarias_Zepeda Políxene Operación_Primicia Pierre_Ambrunaz_Quezel Oskar_Kokoschka Piedra_de_Tjangvide Partido_Republicano_Independiente Omicrón Múrmansk Plan_Fuhrmann Oxydectes_californica Nossa_Senhora_da_Graça_de_Povoa_e_Meadas Neuffen Océano_de_Tethys Picus_viridanus Paüls

html map