Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

N_II Olof_Skotkonung Naos_(estrella) Pictográfico Neberdzháyevskaya NE_92 Naro On_The_Road_1982 Período_franquista Noise Pasacables Olivenhain_Town_Meeting_Hall Paranthropus PCE(r) Nervio_ciático_poplíteo_externo P.M. Nishinomiya_Hyōgo Námo Nossa_Senhora_da_Piedade_(Ourem) Nondum_concepti Playa_de_La_Hacienda Partula_calypso Nicolás_A._Y._Chacón Política_de_Swazilandia Narciso_de_Alger Orden_de_San_Pedro_de_Verona Periodo_Ediacárico Music_Of_The_Sun Plaza_de_la_Libertad_(Batumi) Omolabus_bicolor Oxido_ácido Port_Matilda_(Pensilvania) Pavel_Urysohn Pantano_del_Atance Phyllanthus_acuminatus Philippe_Jean_Baldensperger Parque_nacional_Volcán_Arenal Plaza_de_San_Antonio_(Cadiz) Nevada_(Texas) Orden_Imperial_del_Yugo_y_el_Haz_de_Flechas Nekoma_(Dakota_del_Norte) Philautus_odontotarsus Peggy_Mount Pechanga Nuria_Tortras Pirateria_en_Somalia New_Ground_(Stargate_SG_1) PKD Neottia_grandiflora Ordenador_portatil_de_sobremesa Paulo_Ferreira Médicos_Sin_Fronteras_(MSF) Myrtus_vidalii Piotr_Gruzinski Museo_de_la_fotografía

html map