Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Antonio_López_Ferreiro Apeadero_de_Liceia Hymiskvida Artocarpus_incisus Aoc_sainte-croix-du-mont Hipócrates_de_Quios Mohammedan_SC_Kolkata Heavy-metal_progresivo Morganatico Moupinia Asthenes_moreirae Milloca Ariel_(film) Asociacion_de_Futbol_de_Santiago Henrio Hernandez_y_Fernández Argoños Auditoria_General_de_la_Nacion Andrzej_Górak Ayapango Grupo_Desportivo_de_Ribeirao Andante_un_pequeno_organo_mecanico_(Mozart) Arnoya_(Orense) Ibn_Mu'adh_al-Jayyani Moi_dix_Mois Henri_Rollan Helcaraxë Heraldica_municipal_de_tarragona Autodromo_de_Trelew Grijó_de_Vale_Benfeito Hallennes_lez-Haubourdin Hormes Apellido_gongora Angel_plana Morfopsicología HD_164270 Asociacion_Sindical_de_Pilotos_de_Líneas_Aereas Ministerio_Federal_de_Transporte_Construccion_y_Desarrollo_Urbano_de_Alemania Himno_de_la_RSS_de_Kazajstan Arroyo_de_Arias Aviación_Naval_de_los_Estados_Unidos Monzambano Angélica_Delfina_Vásquez_Cruz Anarchopterus_tectus Arquitectura_Eckert_Mauchly Arrecife_Winslow Argual Himno_de_la_Republica_Socialista_Sovietica_de_Tayikistán Ibiza_(desambiguacion) Guerra_de_Chechenia Guerra_relámpago Idioma_Hiri_Motu Angeles_S_A._(album) Arturo_Perez_Canto Autocine

html map