Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cànoes Desde_la_torre Danna_García Amazing_grace Dino_Crisis_2 Cymbidium_linearisepalum_f._atropurpureum Copa_Internacional_Alcaldía_de_Medellín Edison_Eduardo_Bonomi_Varela Danjaq,_LLC Cuauhtemoc_(D_F_) Cultivo_del_azafran_en_Espana Cyaneolytta_rubropectus Cueva_de_Las_Monedas Deuterocanonico Danko_Cvjetičanin Dichrozona Cuniculus_taczanowskii Coren_(desambiguación) Alwaqasi Decimo_Junio_Bruto_(consul_325_a._C.) Difusion_de_Mie Dario_(Mandragora) Almirante_Lynch_(PFG-07) Doris_Pawn An_pg Doble_Paradiddle Cristián_Bustos_Rodríguez Dalceridae Diurno_(Renfe) Diputacion_de_Alicante Cristobal_Gomez_de_Sandoval_y_Rojas Corona_de_los_Reyes_de_Bohemia Ctenophryne Dmitri_de_briansk Cuero_cabelludo Allan_Houston Corporación_Autónoma_Regional_de_La_Guajira Demetríade Allan_(Drôme) Disolucion_de_los_monasterios EIAO_UNAL DASK Amàlia_Domingo Cristóbal_de_Moura Altamirano_(Buenos_Aires) Diario_de_jerez Alejandro_Frezzotti Dantalian_no_Shoka Ducado_de_san_carlos Alyssum_hieronymi Alia_Shanee_Atkinson Departamento_de_granada Desierto_y_monte_xerofilo_de_Arabia_y_el_Sinaí Amefurikozo D_Rodrigo_de_Duenas

html map