Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Montego_Bay_United Anti-comunista Monarcha_infelix Idioma_aranama-tamique Asclepias_verticillata_var._mexicana Aníbal_Lovera Astrophytum_ornatum_var_spirale Montréal_du-Gers Aplocheilichthys_hutereaui Ariobarzanes_II_de_Cíos Huddersfield_Town_FC Iardinis Hinojosa_del_Campo Hotei Hyperolius_viridiflavus_variabilis Hospital_de_Santo_Tomas_(Astorga) Huber_Ridge_(Ohio) Guido_Chiriboga_Parra Huerto_de_las_Monjas Muerte_súbita Andrés_Perea_Ortega Gruoch_de_escocia Hunaniopanax Asperula_aristata_var._brachysiphon Avalokiteswar Mitomano Aplicación_lineal Helicandra Antiintelectualismo Angel_del_Rio Gödel,_Escher,_Bach:_un_Eterno_y_Gracil_Bucle Andres_De_Leon Mordella_capillosa Mosterin_Jesús Azatioprina Armentières_en_Brie Antitérmico Antíoco_VI_de_Siria Aplicación Guinea_Ecuatorial_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004 Havivra_Da_Ifrile Mjalton André_Georges_Corap ISO_C Hemitragus Autoridad_Aeronautica_Civil_de_Panama Ascanio_Sforza Anos_670_a_C Mimbre_amarilla Mugil_platanus Ano_1578 Historia_del_hardware Mundial_de_Baloncesto Aviación_embarcada Mortadelo_y_Filemón_El_bacilón

html map