Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Partido_judicial_de_Lorca Paraplagusia_bilineata No_tengo_boca_y_debo_gritar Nuestra_Señora_del_Nahuel_Huapi Museo_de_los_niños_(Costa_Rica) Ndani Partido_de_Vicente_Lopez Pop_Life Onixotis Orange_S_A Pedro_Nolasco_Colon Op Pensamiento_deseado Petit_Tenquin Navaja_barbera Partido_Cantonal_de_Cartagena Nunnezharia_cataractarum Pokemon_Diamond_&_Pearl:_Galactic_Battles Museu_Arqueologico_do_Carmo Parafitico Orbital_pi Politica_de_Montserrat Pachyurus_adspersus Parachernes_pulcher Paris-Roubaix_1945 Narda_(banda) Mutilación_sexual Oh_My_God Noce Nomenclatura_de_hidrocarburos_acíclicos Phillyrea_barceloi Pinet._Woburn. Petre Museos_Científicos_Coruñeses Natema Phaulothamnus_spinescens Neobisium_dinaricum_dinaricum Península_de_Indochina Peso_mejicano Pacific_Junction_(Iowa) Nehy_(Virrey_de_Kush) Pacto_del_Eje Pinarejos_(Burgos) Pipreola_lubomirskii O._cit. Polyanthemum Paco_Azorín Pantoja_(Toledo) Plaza_1ro_de_Mayo Palacio_Marqués_de_Penalva Nava_(geografía) Obelisco_de_constantino PCV Parque_cultural_del_Río_Martín Pincoya

html map