Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Ermita_de_Nuestra_Señora_de_la_Candelaria Escudo_de_zamora Fernando_Rodríguez_Doval For_what_It's_Worth_(canción_de_Buffalo_Springfield) Felix_Likiniano Eusimonia_wunderlichi Elecciones_presidenciales_de_la_Republica_Dominicana_de_2008 Eugenio_Trias Firmino_Alves Estacion_de_Bilbao_(Metro_de_Madrid) Eduardo_Bergara_Leumann Empresa_inclusiva Ejército_incaico Ellis_Bishop_House Enric_Perez_i_Farràs Estrella_variable_Beta_Cephei Estrella_polar Francisco_Bobadilla_(guionista) Elecciones_españolas_al_Parlamento_Europeo_en_2004 El_informal_(programa) Espectroscopía_de_Absorción_Atómica_(AA) Ester_Simonetti Food_and_Cosmetics_Toxicology Ejecutivos_agresivos Eucalyptus_orientalis El_Blog_de_la_Fena Eigenfuncion El_Ultimo_Vals_(canción) Febrero_(desambiguación) Ermita_de_Alarcos Equitación_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atlanta_1996 El_cautivo_de_Tiltil Faugeres_(Ardèche) El_rito_(pelicula_de_1969) Educacion_tecnológica Estadio_Gran_Parque_Central Federico_Ramón_Puerta Elisa_Arráiz_Lucca El_póquer_de_la_muerte Evelio_Hernandez Explosion_demografica El_tigre_y_el_dragon Flor_doble Facultad_de_Arquitectura_(UBA) Ermita_de_Santa_Agueda_y_Santa_Lucia_(Cabanes) Elecciones_estatales_de_Coahuila_(2008) Enrique_Felipe_de_Orleans Foro_Democrático_para_la_Modernidad El_mundo_de_Sofía Estacion_Empalme_Lobos El-Kanemi_Warriors_Football_Club Esteban_Rodríguez_Miro Eduardo_Rudy Francisco_Cassiani Eudynamys_melanorhynchus

html map