Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Miroslava_Stern Guarea_rubricalyx Anticoncepción_irreversible Mostra_de_Venecia_2006 Ancrene_Riwle Heraclion Arctocephalus_philippii Guerra_Afgano-Soviética Harare Moureia Asterochernes_kuscheli_kuscheli Modisto_de_senoras Augusta_Guillermina_de_Hesse-Darmstadt Hamutal Homologación_de_ésteres_de_Kowalski Argentinos-asiaticos Gütersloh Angiologia_y_cirugia_vascular Muhl Antolin Hoplocorypha_dentata Annona_coriacea Atonement I_Cronicas Guinea_Francesa Mitostigma_(Orchidaceae) Hylobaenus_notaticollis Huevo_amniótico Apalancamiento_oculto Moldovan_D1 Himno_de_Iraq Icon_(álbum_de_Michael_Jackson) Monolepta_saudica Ataques_del_22_de_julio_de_2011_en_Noruega Héctor_Estrada_Choque Hugo_B._Margain_Gleason Monoecia Moorslede Hyssopus_judaeorum Gueg Montalto_delle_Marche Gurgaon Monguilhem Asafoétida Hendecourt_lès-Cagnicourt Here's_Little_Richard Hockey_sobre_hielo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sankt_Moritz_1948 Historia_de_crímenes Arrondissement_de_Nevers Historia_del_comunismo Auguste_Jean_Ameil Monte_Whitney Atentado_en_Zona_Rosa_de_Bogotá_(2003) Anthus_spragueii Horsetails

html map