Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Dunwoody_(Georgia) Cultural_y_deportiva_leonesa Couva_Tabaquite-Talparo Djeddars Dagny Daphnis_et_Chloé Dornillas Convento_de_San_Agustín_(Zaragoza) Decisions Dinoze Almudena_Gallardo Corvus_dauuricus Disa_bracteata Dercetina_rugosa Almacenes_Félix_Sáenz Diego_Luis_de_San_Vitores Economia_de_Mongolia Deltoide Cónsul_General Dolphin_(navegador_web) Drosera_bulbigena Alma_Gêmea Doctrina_Truman_en_1947 Doneztebe Ali_Bahramie_Rafsanjani Costilla_de_cerdo Diplodocus Croacia_en_la_segunda_Yugoslavia Dungeness_(Washington) Cémaco Ambrieres_les_Vallees Diógenes_de_Cartago Dolichotis_salinicola Cyperus_heldreichianus Dharmasūtra Cristian_Basaure Dødheimsgard Das_Berliner_Requiem Daniel_Ducoing Damian_Lizio Corea_del_Norte_en_los_Juegos_Olimpicos Demonstratio Disintegration_(album_de_I've_Sound) Ecolingüística Copa_El_Pais Docena_del_panadero Diagrama_sagital Ana_Cristina_(cantautora_cubana) Curbigny Alvaro_Cunqueiro Alelí_de_Mahón Credito_social Copa_Davis_1989 Domenico_Margiotta Amos_Salvador_Carreras

html map