Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

La_Senia Jose_Molina_Comino Jesus_Angel_Garcia Isla_Monolia Lavr_Kornílov La_Paz_(Málaga) José_Venancio_Pec Iris_Murdoch Jefferson_Cuero Kimi_ni_todoke Ligue_1_1972-73 La_1_de_Television_Española Laila_Ripoll Juan_de_Urrede Jaime_Charles_Coddou Irene_Fonseca Licófitas J.F.Cowell Jacksonville,_Florida Jose_Agustin_Cenzual_Coca Investigación La_mujer_de_rojo Krishnarajanagara K.Sidiyasa La_intérprete LTi_Giessen_46ers Lista_de_invasiones King_Kong_vs_Godzilla José_del_Rio,_"Pick" Jesus_Martinez_“Palillo” Liga_Europa Ivan_Subasic Katia_del_Río Jair_Goncalves Jardín_Botanico_de_Tingo_María José_Carlos_Gil_Solano Le_Gue-d'Allere Killing_Me_Softly José_Álvarez_de_Paz Interludio_(álbum) Japonés_clásico Josep_M._Esquirol_Calaf La_Hermandad_sin_Estandartes Lieja_Bastoña_Lieja_2009 Lauro_de_Portugal Lathus-Saint-Remy Lioclemmus_petiti La_rebelion_de_la_India_en_1857 Lichmera_monticola Israel_Fishman_Non-Fiction_Award International_Seismological_Centre Linea_721_(Buenos_Aires) Lava-lava LELN Judit_de_Baviera

html map