Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Orléat Nicolo_dei_Mendicoli Perchel_Sur Niños_Cantores_Televisión Osteolaemus_tetraspis Oenpelli Peterwort Pedro_Alvarez_Holguin Oxalidaceae Negro_(rio_Sudamerica) N_A_S. Partido_Democrático_Ruso_Yabloko Nicolas_de_Lekuona Polyamblyodon_germanum Pedro_Luis_de_Orléans-Braganza Patrullera_clase_Alusafe_1500_Mk_II Portalrubio Nenē Méjico,_D._F. Musique_pour_Supermarche Olga_Aleksandrovna_Románova Polonés Patinaje_artístico_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sochi_2014_(clasificación) Navaja_de_bolsillo Pan_pide Nebulosa_de_la_Caverna Oxyrhopus_bi-prae-ocularis Palacio_de_Fernan_Núñez Población_de_Suso_(Cantabria) Peugeot_807 Política_municipal Omar_ibn_Hafsún Pomelo_(personaje) Pedro_el_Diácono_(bibliotecario) Panzanella Orgeres_en-Beauce Myxopappus Olimpiada_Matematica_Espanola Natuna_Besar Pacos_de_Ferreira_(freguesia) P.A.Dang. Nictheroy Nebulosa_de_la_Quilla Partido_Unión_General Nervio_asiatico Piedra_de_pórtland Odilon_Cluny Neoaristotelismo Polyboea Oniisama_e Neuville_(Quebec) Oblicuidad_de_la_ecliptica Off!_(banda) Pi_l_t. Orianthi

html map