Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Carlos_Samuel_Moreno_Teran Catalpa_bignonioides_f_nana Balduino_I_(de_Constantinopla) Boutigny_sur-Essonne Bakerius_conspurcatus Baticano Boulonnais Bye_Sami Ca's_Potecari Cania Cada_mañana C_B_Girona Bruja_de_las_Azores Bogursukov Bufalo_acuático Casa_de_Mecklemburgo Calle_45_(estacion) Cespedosa_de_Tormes Cardencha_de_cardadores Beato_Alonso_Rodriguez Cautiverio_de_Avignon Bandera_de_VII_Region_del_Maule Benoit_Pedretti Batalla_de_Toba-Fushimi Buglossoides Cebra_de_planicie Capitulos_de_X-Men Casaseca_de_las_chanas Cesar_Augusto_Lasso Bustamante_(Cantabria) Cervià_de_Ter_(Gerona) Carex_cuprina Bodas_de_sangre Baagø Basonimo Bramachāri Belcastel_(Tarn) Caja_E1 Cementerio_de_Schaerbeek Carlos_Arturo_Caceres Benimarfull Budy_Krepskie Bibliografía_de_Philip_K._Dick Cantón_Gonzalo_Pizarro Cassida_subreticulata Carlos_Felix_López_Buchardo CBC/Radio_Canada Brachystemum Carboxipenicilina Bercianos_de_vidriales Campeonato_Ecuatoriano_de_Futbol_1990 Campeonato_Europeo_de_Piragüismo_en_Eslalom Blohm_&_Voss_BV_238 Catedral_de_Mallorca Carrión_de_los_Cespedes

html map