Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Países_Bajos Pemphis Palacio_de_los_papas_de_Sorgues Pathankot N1K2-Ja Pintura_medieval_de_Francia Patrimonio_de_la_Humanidad_en_Pakistan Oulu_(provincia) Naruto:_Saikyou_Ninja_Daikesshu Pachamanca Papa_Paulo_III Paladio_(II) Patagioenas_plumbea Pelecinus_biserrula Nouv._Arch._Mus._Hist._Nat.,_sér._3 Niccolo_Acciaioli Pandemia_de_gripe_A_(H1N1)_de_2009-2010_en_El_Salvador Paraninfo_de_la_Universidad_de_Zaragoza Piel_naranja..._años_despues Post_rock Partido_Estadounidense_de_la_Libertad Orden_(religion) Nowak Oreopanax_klugii Pekin_express Método_de_Gramática_Traducción Pirates_of_the_Caribbean:_The_End_of_the_World Orendain_(Guipuzcoa) Pan,_amor_y_.._Andalucia Otto_Dix Pharus Norroy_lès-Pont-à-Mousson Nicolás_Frei Oesterreichische_Botanische_Zeitschrift Planta_de_energía_nuclear_Fitzpatrick Notre_Dame_de-l'Isle Nicolas_Maquiavelo Paradoxornis_flavirostris Pavetta_coccinea Návagos Mítico_Hombre-Mes Notre-Dame-de-Riez Petroscirtes_thepassii Pedro_Osinaga Polytmus_milleri Mylabris_lanigera Placopsilinidae Pal_Benkő Parque_de_conservación_Talisker Pedro_Parias_González Painita Norton,_Buckland_and_Stone Nasua_narica Pepe_Luís_Martín Partido_Comunista_de_Surinam

html map