Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cromosoma_3_(humano) Departamento_San_Javier_(Misiones) Ali_Viquez_Jiménez Culo_y_gilipollas Cristelo_Covo Dom_Helder_Câmara Durillo_(desambiguación) Daniel_Mora_Zevallos Alfred_Kerr Dodecosini Diplopappus_chinensis Cottus_gobio Dinosaur_Train Aleyrodes_aureocincta Desarrollador_web Distrito_Administrativo_del_Noroeste Alfonso_Torres_López Copas_de_los_pequeños_maestros Almas_modificadas An_American_Carol Alison_Krauss Douds_(Iowa) Alexander_Lisowski Día_de_los_Santos_Inocentes Disolucion_de_la_Compania_de_Jesus Distrito_de_Oder-Spree Dendrobium_albosanguineum Dakar_2013 Cruce_de_caminos David_D._Nelson Courcelles_en-Barrois Dibolia_kralii Amado_Guevara Crowea_exalata Alice_Comedies Cáritas_Antillas Convento_de_San_Pío_V Economía_de_la_República_Arabe_Saharaui_Democrática E._Antonio_Romero Corazon_Inmaculado_de_María Dives_sur_Mer Diane_Keaton Danny_Dentro_de_mi_corazon David_Gilmour_in_Concert Diesel_Nacional Amanda_Waller Cova_da_Beira Directo_(album_de_Rosendo) Cruz_del_Eje_(departamento) Cubillos_del_Pan Ducado_de_Vasconia Cutry Corona,_California Déja_vu_(álbum) Cruis

html map