Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Parerga_y_paralipomena Neobisium_bernardi Partidos_politicos_de_Colombia Ohangwena_(Namibia) Pachydectes Pleuronectes_platessa Población_de_Abajo_(Cantabria) Museo_de_Florida Nuufolau_Seanoa Oxacis_rugicollis Peones_doblados Peropteryx Objeto_Messier_87 Oltrepò_pavese Pierre-Joseph_Buc'hoz Nathan_Robertson Neobisium_minimum Mélica_Munoz-Schick Peninsula_itálica Nertera_granadensis Piaropus_undulatus Peter_Frederick_Yeo Posicion_original Octhispa_bondari Parque_Nacional_de_Rapa_Nui Poa_panicea Phact Nanorana_minica Ottavio_Farnese Oshus Par_VI Mussaenda_tomentosa Paralelo_66_sur Nizam_ı_Cedid Omar_Mukhtar Música_bailantera Neferkahor Núcleo_posterior_del_rafe NDWI Ordinograma Pelléas_et_Mélisande Phlaocyonini New_Windsor_(Maryland) Musée_municipal_de_Saint_Germain-en-Laye Neumologo Possoni Nemesiothele OSI_(telecomunicaciones) Málaga_CF_B Piratas_del_Caribe Oscar_García_Burón Pinus_mayriana Pascual_Nacarati Ortigazo Nibionno

html map