Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Marcos_del_torniello Mawlana Gobius_kolombatovici Línea_192_(Montevideo) Menninger Pouant Premio_del_Jurado Mariscal_Luzuriaga McAllen Raul_(Raúl_Gonzalez_Blanco) Quekettia_australis Megamasso Regeneracionismos Raquel_de_la_Cruz_Valentin Los_Chulavitas Puerto_de_los_Cotos Recogida_de_basura Rally_de_Suecia_de_2002 Mar_Valencia Magic_II Los_buscas_de_siempre Reacción_sigmatrópica LulzSec Micrapoderus_uttaranchalensis Makoto_Kobayashi_(físico) Los_angeles_del_infierno Louis_David_Riel RXART Manatí_(Manatí) Proudhon Premio_Unión_de_Actores_a_la_mejor_interpretación_protagonista_de_teatro Goro_Shimura Malvaviscus_jordan-mottii Premios_Príncipe_Felipe_a_la_Excelencia_Empresarial M_I._A. Luisa_de_Gran_Bretaña Mar_de_Ajo_San_Bernardo Ramal_F6_del_Ferrocarril_Belgrano Micromeria_graeca RTP1 Macaón Puente_del_Milenio_(desambiguación) Provincia_de_Ifrane Meus_Prêmios_Nick_2010 Los_niños_de_El_Pireo RFLP Provincia_de_Banteay_Mean_Chey María_Josefa_de_Habsburgo_Lorena_(1751_1767) Luis_Cañadas_Fernández Lucecita Griegos_(Teruel) Mandriva_Linux_One_Gnome María_Pagés Magnitud_especifica Madeline_y_marion_fairbanks

html map