Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Disciplinas_Auxiliares_de_la_Historia Cornelis_van_Poelenburgh Daniele_Mannini David_Valle David_Rangel Distrito_de_Saint_Denis,_Seine_Saint-Denis Division_SS_Totenkopf Dana_DeArmond Davidsea_attenuata Diego_Antonio_Diaz Die_Meistersinger_von_Nürnberg Dardanelle_(Arkansas) Dorcus_cribriceps Alex_Mack Crans_près_Celigny EADS_LFK Aleksandr_Lokshín Cronica_rosa Discriminacion_hacia_los_ateos Aliens_Colonial_Marines Demostracion_original_del_teorema_de_completitud_de_Gödel Cosecha_roja Ducado_de_Madrid Distritos_de_Eslovaquia Curtiss-Wright_XF-87_Blackhawk Departamento_de_Rufisque Allamvédelmi_Hatosag Demonio_Con_Carne_y_Compania Coreses_(Zamora) EISA Cuevas_de_las_graderas Economia_de_Méjico Convento_de_la_Anunciación_(Salamanca) Drakaina_draco Danza_kuduro Dink_Smallwood Diaz_del_Castillo Cristo_Redentor_de_El_Encanto Copa_Pilsener Copa_Zona_Norte_de_Europa_de_Fórmula_3 Alejandro_Zambra Dragoș_Grigore Diocesis_de_Cadiz Dos_aguas Duggingen Aleksandr_Yegorov Diuranthera Duquesa_de_Borgona Cruejouls Dee_Jay Economía_pública Década_de_los_90 Diópsido Dr_Henry_Jones_Jr Dirección_de_Meteorología_e_Hidrología_(Paraguay)

html map