Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Caumont-sur-Garonne Bassoles-Aulers Business_Guy Beaumont_la_ronce Basilio_III_de_Moscu Barrio_de_Monjui Blythipicus_rubiginosus Berys Carro_de_combate_principal Broma_de_Taxil Candido_Fernández_Mazas Bf-109E-4 Benacerraf Carcinoma_pulmonar_no_microcítico Boys_Scouts Chapulín_Díaz Batalla_de_Arbedo Blepharida_sonorstriata Cephaloleia_zikani Chacarita_(buenos_aires) Begardo Baranovka_(Lazarevskoye,_Sochi,_Krasnodar) Caipira Barco_hacia_la_India Centro_Hospitalario_Princesa_Grace Brazil's_Next_Top_Model,_Ciclo_1 Baten_Algedi Bandera_de_X_Region_de_Los_Lagos Calprotectina Bentleyville_(Pensilvania) Berberis_parodii Burgess_Model_H Bourg-Saint-Christophe Carex_paradoxa_var._pseudoparadoxa Canton_de_Prats_de_Mollo_la-Preste Cait_Sidhe Catedral_de_San_Pedro_de_Jaca Bahía_Encuentro Cassida_pfefferi Cancer_de_pulmón_de_celulas_pequenas Buxières_sous-les-Cotes CB_Calpisa Cerro_Santa_María_(Misiones_Paraguay) Carbonero_garrapinos Beppu Bolsenheim Carasobarbus_exulatus Brachytarsophrys_chuannanensis Capitanía_del_Río_Grande Candilillo Bornos_(Cadiz) Centro_de_Cooperacion_Regional_para_la_Educacion_de_Adultos_en_America_Latina_y_El_Caribe Carne_barreada Ceratiaceae Bahía_de_Sandy

html map