Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Altimora De_purísima_y_oro Diplogrammus_pygmaeus Dante_Pantanelli Cuarto_oscuro_(sexualidad) César_Cubilla Cymbidium_juncifolium Corralejo_de_Hidalgo Amerindios_(banda) Credito_Social Deportivo_Tachira_F_C Cristian_Álvarez Cuatro_(televisión) Curutie_de_Baron Alonso_Pérez Edificio_de_la_Legislatura_de_Salta Departamento_de_San_Salvador Drácula_73 Economía_de_Curazao Duarte_Galvao Dishonored Curel_(Alpes_de_Alta_Provenza) Cortés_(apellido) Cordoba_Club_de_Fútbol Crotalus_durissus_collilineatus DH_Smith Distrito_de_Freistadt Drew_Hester Almeria_(Poblacion,_Geografia_y_Naturaleza,_Clima) Ana_Maria_Martinez_Sagi Distrito_de_Yauca Copa_América_Centenario Dingolshausen Dascyllus_trimaculatus Diferencias_de_género Allopythion Eccosaise Alverja Crocidura_olivieri_manni Alto_Paraná Cyclocheilichthys_armatus E.P.A. Cyphon_tamilensis Distrito_de_Raška Cruz_e_Sousa Datacion_radiometrica Distrito_de_Paramonga ETApm Cyclura_clarinata Distribución_Ji_cuadrada Domingo_Siazon An-2 Amphisternus_malaccanus Alto_Representante_para_la_Política_Exterior_y_Seguridad_Común Cuminum_hispanicum

html map