Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Montbrun_Bocage Aylagas Monein Hoy_somos_más Atalaya_virens Mixino Hyphaenia_minor Aurembiaix_de_Urgel High_Dynamic_Range Humber_Bridge Ano_905 Antecio Monismo_(filosofía) Idioma_Matagalpa Apaga_y_Vámonos Haploblepharus Mira_Awad Ashley_Morgan Haplochromis_pyrrhopteryx Grigny_(Essonne) Anguillara_Sabazia Apolda Minamoto_Yoshinaka Monsour_del_rosario Henry_Kingsley Montillana_(Granada) Multiplicacion_por_duplicacion_y_mediacion Hierba_de_lamparones Movistar_Arena Hyderabad Haworthia_pallida Mondouzil Hector_Murguia_Lardizábal Guerra_árabe-israelí_de_1948 Heynella_lactea Modesto_Collados Mono_mario Apollonius_Dyscolus Arroyo_Concepción_(Misiones) Harald_August_Fröderström Moises_y_el_monoteismo Hannibal_el_origen_del_mal_(pelicula) Arleth_Casado_de_López Autovia_de_Navarra Antología_de_la_canción_revolucionaria_vol._1 Hedyotis_umbellata Monica_(cohete) Hypnum_lescurii Ministerio_de_Defensa_Nacional_de_Uruguay Guanajaní Hypolaena Hongos_psilocibos Arbol_de_decisión_alternativo Henk_Groot Herniaria_hirsuta_var._hamata

html map