Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Jens_Osterholm Labeo_longipinnis Jose_Trago Juan_Luis_González_Calderon Jean_Baptiste_Boyer-Fonfrede La_tribuna_de_albacete Lisbon_(Florida) Isla_Conejera_(Cantabria) Jose_Rafael_Garcia_Torres Karpin_Galicia Juegos_Panatenienses John_Kerris La_casita_en_el_arbol Ley_General_de_Educacion_de_1970 Josef_Suk_(compositor) Lachapelle-sous-Chanéac La_conversion_de_san_Pablo_(Miguel_Angel) Leithiinae Intercostal_medio Larissa_del_Mar_Fiallo_Scanlón Jacoby_Shaddix Lego_Star_Wars:_The_Complete_Saga Jacob_Rodrigues_Péreire Juan_Ánglico Le_Meix_Saint_Epoing Interaccion_electrostatica La_entrevista_periodistica JDK Instituto_San_Isidro La_Granjuela_(Cordoba) Junta_Administrativa_de_Menagarai-Beotegi. Jesse_Owens José_Saramago_Souza Lengua_anatolia La_Croix_sur-Gartempe Konak_Belediyespor Kilogramo_por_metro_cúbico Kōchi,_Japon La_Ferriere_(Cotes_d'Armor) Libro_del_Éxodo Jaripeo Jakún Javi_Guerrero Les_Santes Invasión_anglosajona_de_Gran_Bretaña Kabupaten_Batu_Bara Kurtis_Stryker_(Mortal_Kombat) Labor_Pains José_Corrêa_Gomes L_A_(Light_Album) KV_204 Julio_de_la_Torre_Bartolomé Jugador_Mundial_de_la_FIFA_1991 La_Bosse_(Doubs) Linn_LM_1

html map