Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Boltesar Centro_histórico_de_Oaxaca_de_Juarez Beethoven_R._(banda) Basic_encoding_rules Baron_de_munchhausen CC_OO_de_Andalucia Buddy_(coche_eléctrico) Blanca_ii_de_navarra Batalla_de_chino Bohemians_de_Praga Año_396_adC Ağri Campi Azuki-chan Años_880_a_C Ceggia Burgnich Barroco_ucraniano C_A_T Bracaros Barcares Beaucoudray Billbergia_nudicaulis Benito_Carrasco_(juez) Bárcena_de_Campos Calculo_vectorial Chaqueta_Norfolk Calefacción_centralizada Carrier_(Oklahoma) Bandera_del_Cantón_Babahoyo Caritas_Chile Batalla_de_awazu Bacnotan Cesar_Abeytua Biscutella_scutulata Basílica_de_San_Juan_de_Letran Burgerlich_Demokratische_Partei Carolina_Isackson Busturia Campo_virgen Basílica_Julia Búho_café Candil_rufo Casa_de_Haleth C-141_Starlifter Cantón_Santa_Cruz Capparis_spinosa Chanciller Cassopolis Berezyne Bourg-et-Comin Cephalochordata Buck_Dharma_(Donald_Roeser) Capitania_de_San_Pedro_del_Rio_Grande_del_Sur Batidaea_vulgaris

html map