Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Africa_Sub_sahariana Akhteruzzaman XIV_Cuerpo_del_Ejército_Popular Voroschilov Aeropuerto_de_Tingo_María Cocina_de_Hawái Chester-Chester_Depot Condado_de_Brown_(Kansas) Wagaya_no_oinari_sama Volante_(bádminton) Charles_Joseph_Marie_Pitard_Briau Ahmes_Sapair Clásico_Mundial_de_Béisbol Villarejo_de_la_Penuela A_la_plancha Yao_(Africa) Acianthera_luteola AOEIII Violet_Blue Zegerscappel Christian_Erbach Vasilij_Pavlovic_Zubov Charles_de_Secondant,_Baron_de_Montesquieu Club_Voleibol_Aguere Christian_Eyenga Condado_de_Melgueil Your_Mother_Should_Know Confederación_de_Fútbol_de_Oceanía A_comer_merluza_/_Hablo_contigo_hermano A_Tale_of_Two_Cities Agente_de_policía Condado_de_Sánchez_Ocaña Constitucion_andorrana_de_1993 Coelorinchus_acantholepis Villa_Raíz Aeropuerto_Internacional_de_Bălti_Leadoveni Chauvin_(Luisiana) Clasificación_de_Conmebol_Concacaf_AFC/CAF/OFC_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1966 Acasio_(municipio) Colocasia_nymphaeifolia Condado_de_Nottoway Victor_Poor Academia_Mexicana_de_Informática,_AC_(AMIAC) Cisteina Waldstadion Codigo_de_Nuremberg Venga_la_alegria Chenôves Walter_Ferrero Víctor_Manuel_Escorial Vallanthus Compton_Mackenzie Welcome_To_The_Black_Parade Chemmis Château-Voué

html map