Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Punschkugel Provincia_de_houaphan Maria_Esther_Couto_Rivas Louriceira Mario_Montalbeti Malachra Mesoglossum Marcos_Nóbile Marilin_Kongo Milefolio Marbella_Sharks Mikhail_Yuhanna Mandamiento Los_Adolescent's Los_sueños Lophophora María_Galván Provincia_de_Córdova Los_padrinos_mágicos:_Cazadores_de_canales Golán Lophochroa Raión_de_Berezanka Microrregión_de_Porto_Velho Marion_(Utah) Reflectopallium_delli Pouru_Saint_Remy Maite_Zuñiga Manuel_Meler_Urchaga Red_de_Radiodifusoras_y_Televisoras_Educativas_y_Culturales_de_México,_A_C. Malpais_de_Rasca Grandes_leyes_vampiricas Luma_latior Maria_Sandra_Moneo Martín_Tinajero Pouydraguin Puerto_El_Triunfo_(El_Salvador) Lizard_(album) Maestranzas_de_caballería M50 Matias_Pipet Madison_Square Michael_E._López_Alegria Mata_ki_te_rangui Quitamiedos Gravelines Microrregião_de_Uba Rebelión_de_Hōgen Medaille_de_la_Resistance Prioro_(Leon) María_Carolina_de_Borbón_Dos_Sicilias_(1798_1870) Megas_Doux Puntius_puntio Primera_división_espanola_1992/93 Mauricio_Barcelata Malandro

html map