Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Kitty_Gordon Isalus Kerguelenella_innominata Jose_Ruiz_Mata Jose_do_Patrocínio Julia_Gaos Johannes_V_Jensen Licencia_de_piloto_privado_(Avion) Laona_(Wisconsin) Johnny_Mathis Lentisco_verdadero Jacob_De_la_Gardie Leioluma Limerick_FC Lista_de_iglesias_más_antiguas_de_Bogotá Las_puertas_de_la_percepción Jose_Vidal-Beneyto Juan_Camilo_Mouriño_Terrazo Korowai Jacco_Eltingh Larry_Tomashoff Jan_Kubelík La_Nina_de_la_Puebla Kispest_AC Javier_Toledo Istigobius José_Luis_Morales_y_Marín Le_Pin_Murelet Jesus_Ernest_Martínez_Ferrando Lezuza Jaganatha Latour_en-Woevre Linealmente_independiente La_alternativa James_Atherton Jose_Bernabé_Gutiérrez Javier_Fesser José_Rodríguez_Delgado Jesus_Gaban Linum_angustifolium_subsp_humile La_Oreja_de_Van_Gogh_(Video) Isla_de_Joló Isquio KAI_KT-1_Woongbi Integracion_por_partes Isla_de_Flores_(Indonesia) Jose_Luis_Sánchez_Paraiso José_A._Larco Jumilla_(vino) Liga_Democratica_de_Kósovo Juegos_del_Imperio_Britanico Jordi_sierra_i_fabra Isla_de_Marajo Jara_amarilla Leptailurus_serval_kempi

html map