Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Chamarandes-Choignes Cabrieres-d'Avignon Castillo_de_San_Sebastian_de_la_Cruz Cathorops_multiradiatus Býleistr Cardamine_fontana Castillo_de_Agüero Batallon_Isaac_Puente Cavia_porcellus Brasilodontidae Buergeria_buergeri Canidelo_(Vila_do_Conde) Challenger_de_Génova Bumpety_Boo Benifairó_de_les_Valls_(Valencia) Bohemia_literaria_espanola Ceorl Cementerio_viejo_de_San_Nicolás_(Hanóver) Bedretto Base_de_datos_economicos_del_sector_público_español Centro_Educacional_de_la_Torre_del_Vigía Bank_Saint_Petersburg Campagne_(Herault) C_V_Raman Carreuela Cazzano_di_Tramigna Bagarius_bagarius Banda_(heráldica) Bořivoj_II_de_Bohemia Basilica_de_Santa_María_la_Real Bernullia_rivalis Bothriechis_aurifer Canton_de_Luxeuil_les_Bains Barranco_de_Aguamala Beyonce_Giselle_Knowles Baños_Arabes Castro_(Paraná) Barrio_de_la_Bòria Boris_Pávlovich_Belousov Carl_Gustav_Jacob_Jacobi Caenotropus_labyrinthicus Castrotorafe Brie-Comte-Robert Cabana_(Perú) Blepharida_johngi Candes_Saint_Martin Ce_Acatl_Topiltzin_Quetzalcóatl Bhatarsaigh Calçado Baronia_de_Guell Brian_D'Arcy C_715 Begoña_villamarin Bahia_Samborombon Ballantines

html map