Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Luton_Town_F_C. Lophophytaceae Graysville_(Alabama) Línea_143 Lucrecia_Barberini María_Pía_de_las_Dos_Sicilias Premio_Ciudad_de_Palma_Llorenç_Villalonga_de_novela Metro_Regional_de_Valparaiso_S_A. Péndulo_de_foucault Gobierno_de_Alejandro_Toledo Queso_rodante Protagonistas_de_la_fama_en_bruto Maximiliano_Emanuel_Duque_de_Baviera Mercedes_Benz_Clase_ML Marc Longeault Manuel_Maria_de_Iriondo Manto_Olancho Proustia Pteraspis Rafael_Blanco Luis_Eduardo_Mora_Osejo Manzano_silvestre_de_Hupeh Grecia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Calgary_1988 Rayastan Principio_de_avogadro Real_Cabana_de_Carreteros Proceso_Galton-Watson Maureilhan Greg_Hildebrandt Luis_del_porto_seguro_ovalle Gran_Premio_de_Canada_de_1985 Luis_DeRose Macrolepidoptera Maesobotrya Mapamundi_de_Domingos_Teixeira Great_North_Road Ramón_Cuéllar_y_Altarriba Mahidolia_mystacina Raiffeisen_Superliga Ramón_Fonseca_Mora Massac_(Kentucky) Grabado_leucografico Pseudibis_papillosa Mardy_Collins Maria_de_las_Mercedes_de_Borbon_y_Habsburgo-Lorena Rachecourt-Suzémont Grande_Sertao Gratiot_(Wisconsin) Gonzalo_Fierro Quartier_international_de_Montreal Raíz_mordida Lujua Megaherz Mararia

html map