Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Alexandrina_maria_da_costa Ana_María_Vignoli David_San_Martin Ebensee_(campo_de_concentracion) Diamante_mandarin Cui_bono Data_URI Division_Medio_Oeste Decada_de_1860 Coronel_Vidal Crucifera_erratica Don_Emilio Amazonas_(desambiguacion) David_Pérez_(político) Desórdenes_maníaco-depresivos César_Franco Copa_América_2007 Cuatro_Tercios Cupula_octogonal Democráticos Dolomítico Cyanea_capillata_arctica Dynamo_Moscow_Region Dario_Segovia Dimitrios_Diamantákos Delegacion_Gustavo_A_Madero Daniel_Komen Donald_III Cueva_del_Antiguo_Tesoro_Español Daito_Ryu_Aikijutsu Dierre Custom_Robo_GX Dia_de_Independencia Corco Cuchilla_(geografia) Cristian_Ezequiel_Canuhe Derecho_Penal Dresden_Nuclear_Power_Plant Amaranthus_ascendens_var._polygonoides Ampliación_de_la_Línea_7 Amberiœx_en-Domba Dactylanthaceae Aleurolobus_japonicus Cosmos_S.A. Alejandro_Naif Diacilglicérido Dinodo Copa_Davis_1975 Alexander_Philipou_Postels Alvites Distrito_de_Jaiyl Doppelganger_(album) David_Silva Diestros Cuenta_anual_del_presidente_de_la_Republica_de_Chile

html map