Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Save-Ums Sempervivum_montanum Torneo_Clausura_2007_(Mexico) Salvelinus_anaktuvukensis Sangiran The_33 The_Crash_(One_Day_Like_This) Scelolyperus_kroliki Thuill. Santa_Maria_de_Guadalupe_del_Algar Tarancueña San_Martin_Texmelucan_de_Labastida Stanley_Clinton_Davis Sativex T_L._Osborn Tomas_Barris Samira_Bensaid Sonidero_Nacional Salvión Saqueo_de_Niebla Saint-Fortunat-sur-Eyrieux Segunda_División_de_Espana_1929_30 Solomon_(Kansas) Tercer_Ano So_171 Silvetty_Montilla St._Edward_(Nebraska) Stade_de_la_Liberation Sifaka_sedoso Sierra_del_Guadarrama Salpas Sueno_de_Polifilo Tamarillo Saint-Hilaire-les-Andresis Tamborada The_Ocean_(Led_Zeppelin) The_Lovely_Bones_(película) Sonkatch Saint_Etienne_de-Cuines Tapso_(Tunez) TS-11_Iskra Templeux-le-Guerard The_Grand_Illusion Saugerties_(Nueva_York) Torneo_Sub-20_de_la_Concacaf_1974 Solera_de_Gabaldón San_José_de_la_Fragua Saint_Brandan Transexuales Sceloenopla_javeti Scott_La_Rock Sabinares_rastreros_de_Alustante-Tordesilos Sociedad_para_la_Preservacion_de_las_Aventuras_Conversacionales Teatro_de_la_Abadia Tercer_milenio_a_C

html map