Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Haplochromis_katavi Apocephalus_borealis Hierba_de_las_hinchazones Ministro_de_Asuntos_Exteriores_y_de_Cooperación_de_Espana Happy_Day Grupo_Autonomico_Leones Andrian_Nikolayev Associazione_Sportiva_Varese_1910 Arterias_colaterales_de_los_dedos_de_los_pies Montserrat_Domínguez Haplogrupo_P_ADN_Y Atlantisia_rogersi Mundial_femenino_de_baloncesto_2010 Angel_Nieto_Roldan Miopia_de_mercadotecnia Ideler_Santiago_Tonelli Astartea_fascicularis_var._brachyphylla Avena_avenaceum Asociacion_de_Fútbol_No_Amateur_de_Manabi Humanísticos Guillermo_Battaglia Grito_de_Baire Aquilegia_elegantula Auto-Tune Homero_Serís Hannogne_Saint-Rémy Anos_350 I_due_Figaro Monasterio_de_San_Andrés_de_Cirueña Helianthemum_formosum Huracán_de_San_Florencio Grupo_de_Alfonso Asterropteryx_atripes Aplatamus_difficilis Mirpur_Mathelo Ministerio_de_Obras_Publicas_y_Urbanismo Appius Homaloptera_gymnogaster Aníbal_López_Monteiro Hiberno-normando Hialoclastita Artivist_Film_Festival_&_Awards Mordella_aureofasciata Heurgeville Hallam_Foe Autovía_Oviedo-La_Espina Arecibo_(desambiguación) Ayo Arbol_de_expansión Homosexualidad_en_francia Hautbos Arnois_(San_Xiao) Hongos_psilocibios Asperula_arvensis_ssp_orientalis Idioma_chavacano

html map