Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Panel_de_conexiones Ninos_cogiendo_fruta PR:ACA Pinus_halepensis Nueva_Organización_Sionista Pancho_Ramírez Oxyophthalma_engaeus Nuestra_Natacha_(película) Peste_milanesa_de_1630 Pelosilla_mayor Parkway_Plaza Neoraja_carolinensis Norco_(Luisiana) Penacerrada(Muchamiel) Obligatorisk_finskundervisning Organizacion_territorial_de_Botsuana Plagusiidae Petrosino Museo_de_Arte_Allen_Memorial Paolo_Orlandoni Pontus_Jansson Petrel_de_O'ahu Palicourea_consobrina Normas_islamicas Natación_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004_Relevo_4x100m_estilo_libre_masculino Petrova_Gora Pais_Mentonasco Pfarrer_Silesius Plan_Fuhrmann Noel_Octavio_Suberví_Nín Nothura Ortodoncista Origami Pedro_E._Muñiz OKB_153 Patinaje_de_velocidad_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Turín_2006 Nouvelle_chanson Penon_de_Velez_de_la_Gomera Plectrohyla_ephemera Mussaenda_henryi PR:UB Paine_Field Newel_K_Whitney Paz_de_Biak-na-Bato Not._Pl._Crit. Oymyakon Naranja_de_mar Naypyidaw_FC Nu_Puppis Narum Patio_de_la_Madera Norte_de_Santander_(Departamento) Planeta_interestelar Nikolai_Rimski_Korsakof Overclockwise

html map